Cara Rasulullah SAW Mengelak dan Menyembuhkan Penyakit

Petikan dari buku Cara Rasulullah S.A.W. Mengelak dan Menyembuhkan penyakit. (Disusun oleh: Ibnu Qaiyum)

PENYEBAB ROSAKNYA BADAN:
Perkara yang menyebabkan rosaknya badan iaitu perasaan runsing, gelisah, lapar dan tidak tidur malam (bukan tujuan qiyamullail)

MENERANGKAN PENGLIHATAN:
Perkara yang boleh menerangkan pandangan dan menyejukkan hati iaitu melihat pada warna hijau, melihat air yang mengalir, melihat orang/barang yang disayangi dan melihat buah (dedaun). Perkara yang boleh menggelapkan pandangan iaitu berjalan tanpa alas (berkaki ayam), menyambut waktu pagi dengan wajah murka (masam), banyak menangis dan banyak membaca tulisan yang kecil-kecil.

PENYEBAB WAJAH BERSINAR:
Perkara yang boleh menyebabkan wajah kelihatan kering (hilang cahaya) iaitu berdusta, tidak mempunyai perasaan malu, banyak bertanya tanpa ilmu dan banyak berbuat dosa. Perkara yang boleh menyebabkan wajah bersinar iaitu menjaga maruah, jujur, dermawan dan takwa.

PERASAAN BENCI:
Perkara yang menyebabkan perasaan benci iaitu sombong, dengki, berdusta dan suka mengadu domba.

PERKARA YANG MENDATANGKAN DAN MENYEKAT REZEKI:
Perkara yang boleh menyebabkan datangnya rezeki iaitu Qiyamullail (beribadah di waktu malam selepas tidur), banyak membaca istighfar di waktu sahur (masa sebelum masuk waktu subuh), bersedekah dan berzikir di waktu pagi dan petang. Perkara yang menyebabkan rezeki tersekat iaitu tidur di waktu pagi, sedikit mengerjakan sembahyang, malas dan khianat.

KEFAHAMAN DAN INGATAN:
Perkara yang boleh menyebabkan rosaknya ingatan dan kefahaman iaitu sentiasa makan buahyang masam, tidur pada tengkuk (belakang kepala), hati sedih dan fikiran runsing. Perkara yang menyebabkan bertambahnya daya ingatan dan kefahaman iaitu kegembiraan hati, sedikit makan dan sedikit minum, mengawal makanan dengan sesuatu yang manis dan berlemak serta mengurangkan kelebihan yang memberatkan badan.

p/s : Maksud firman Allah: Dan sesungguhnya kami jadikan untuk isi neraka jahannam kebanyakan dari jin dan manusia, mereka mempunyai hati, tetapi tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat-ayat Allah) dan mereka mempunyai mata (tetapi) tidak dipergunakannya untuk melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah), dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak dipergunakannya untuk mendengar (ayat-ayat Allah).

Mereka itu seperti binatang ternakan, bahkan mereka lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai. (Al A'raaf:179).

Sama-samalah kita perbaiki diri kita. Perbetulkan apa yang salah. Perelokkan apa yang dah betul. Mari kita manfaatkan cuti semester kita kali ini dengan perkara yang berfaedah. Banyakkan pembacaan, kurangkan perkara-perkara yang melalaikan, sama-sama kita muhasabah diri.

Jaga Diri, Kuatkan Hati, Kurangkan Kontroversi, Tingkatkan Prestasi!
Gembira Bersama K19~~

6 comments:

musafirdunia said...

aih, zaim. jnuh duk edit post neh. bg alignment justify, kaler2 sket. n p/s 2h kalo leh bg center. :D

platinumz said...

hohoh..x leh wt r bnde tu sume..x tao nape..pelik gk..nk bg kaler x boleh..nk justify die jd pelik..mcm2 r..edit je..hohoh..

katy cuty said...

>_<

syafiqah said...

nice artikel...

syafiqah said...

nice artikel...

Ezzah said...

like3!^^,